Sunday, May 19, 2013

Tergantung pada amalan

Hari semalam ada panggilan telefon dari rakan abah , perbualan dia semalam sewaktu rakan abah ini ke program agama, ada seorang pelajar dari seberang yang kesedihan kerana dihalau dari rumah sewa walaaupun sudah bayar deposit rumah. budak ini kelihatan termangu mangu mencari teksi tanpa arah destinasi. rakan ayah saya membawanya ke kelas pengajian agama dan collection RM2k dapat dikumpulkan. ok , rewind sikit budak ni dah byar sewa rm900. rakan ayah saya ini bawa pelajar perempuan tersebut bermalam sehari di rumahnya sebelm pelajar ini dpt rumah sewa. Alhamdulillah, ayah saya berjaya hubungi rakannnya yang merupakan pengetua kolej kediaman di universiti pelajar itu sendiri belajar dan memberi jaminan malam ahad boleh duduk kolej. ok sebab dia kena keluar rumah kerana tuan rumah itu menipu dan beri bilik sewa pada orang lain walaupun sewa sudah bayar.

hari ni saya dan ayah hantarkan ke kolej kediaman yang tidak jauh daripada rumah kerana rakan ayah arahkan fellow kolej untuk menyerahkan kunci bilik kepada pelajar itu. memandangkan dia dari Aceh saya tanyakan tentang kisah tsunami . Alhamdulillah keluarganya semua selamat. waktu kejadian rumahnya terletak di lokshuemawe , 10 minit dari pantai. pada gempa pertama ayahnya sempat melihat rumah kejiranan yang musnah dan digempa kedua ayahnya , dengan mengendong adik dua orang serta ibu berlari ke masjid. dia pula ketika itu berada di pesantren di banda aceh, pada kejadian gempa pertama ayahnya sempat menghungi dia supaya tidak keluar dari pesantren. namun pada gempa kedua berserta Tsunami dia terus tidak dapat hunbungi lagi keluarganya. keesokan hari, risna nama pelajar ini dan kakaknya yang belajar di yogyakarta dan terus pulang bila mengetahui krjadian terpaksa menunggang motor dan berjalan kaki dengan laluan hitam semalaman, lagi satu jambatan yang menghubungkan aceh serta loksumawae telah musnah sama sekali. sampai di kampung rumah mereka selamat dan hanya pagar rumah musnah.

maka aku bertanya, apa amalan. keluargamu yang Alhamdulillah selamat dari bencana , katanya ayah setiap hari  khamis buat tazkirah. lagi satu ikhlas sbb ada berlaku sebelum tsunami ada orang mintak derma dan merka memberi katanya si tua yang meminta derma ini mendoakan rumah yang memberi derma selamat (i told myself kuasa Allah sahaja yang boleh mentakdirka sesuatu.). dia kata ayah memang kearap buat program agama.

maka saya rasa kita kena ikhlas sewaktu menderma tanpa mengira hal hal prmyebab suuozon. selain kita kena hidupakn majlis ilmu serta aktiviti agama yang beri tarbiah buat semua. maka sentiasa belajar dan menjadimikhlas tanpa meminta balasan.


No comments: