Sunday, March 29, 2009

aku pun sukar nak percaya

Ini kisah adik aku ..sukar untuk aku percaya ada guru berkelakuan begini ...

kisahnya bermula apabila pada satu pagi hening di sebuah sekolah kota metropolitan , seorang guru PK HEM memberi jaminan ...sesiapa yang hilang duit , sila buat aduan kepada saya dahulu, sebelum bertindak dengan spot check ...

Dan dijadikan cerita, kawan adik aku kehilangan RM4 ...sekarang ini nilai bawah RM5 mudah di pandang enteng ..tapi bagi sesetengah pelajar ia amat bernilai kerana itulah duit tambang bas dan duit makan untuk stayback ko-kurikulum .... maka reportlah kawan aku ini kepada guru PK HEM yang memberi jaminan tadi ...

Murid A: cikgu duit saya hilang
Cikgu : berapa ringgit ?
Murid A: RM4
Cikgu: awak ingat tak no siri duit tu, kalau ingat baru cikgu boleh tolong carikan ...

........Logik , kerana no siri boleh membantu ...tapi tak logiknya berapa orang dalam dunia ini akan ingat setiap no siri duitnya dalam purse mereka ... no siri tu dahlah panjang .... macamana , guru sekarang diejek dan di pandang enteng oleh anak murid mereka kalau sikap mereka yang pelik dan merapu begini ...

3 comments:

Pa'chik said...

cikgu matematik kot tuh... :P

Caracol S. Trampt said...

kamu mugkin tengah hot! marah dan sebagainya.

the only way mmg code pada duit saja yang tercapai akal.

rm4 bukan rm4oo.

kalau tiba2 pencuri tu ada lebih seratus, itu mgkin jadi suspek pencuri. tapi kalau dia rm4 richer, susah gak nak cari...
melainkan boleh differentiate dengan ingat no siri duit.

btw, adik kamu kene lebih peka lain kali. rm4 kene pandai2 simpan lah, nanti lagi besar, nak pegang ribu riban lagi susah.

sekian.

sama2 kita belajar eh

thaliana_damia said...

pa'chik ..dia ajar bm la bukan maths ...

tuan: itulah kalau tak reti jaga duit