Tuesday, January 24, 2012

puncak mengugat

sreeeet ....itu bunyi ridsect di sembur sebab kali terakhir aku update tanggal 18 february 2011 , kalau mengandung dah bersalin , kalau bayi baru lahir pada tanggal 18 february 2011 dah boleh berjalan mungkin kini .. aku bagi alasan writer block +cerita sama + aku prefer membaca cerita kedai kopi dan malas nak jadi keyboard warrior (alasan itu mampu dipanjangkan lagi)


mengikut atmosfera Malaysia kini pada cerita anak muda , sebelum aku bukak puncak menggugat , mari kita main back to history 4th june 1989 ...hari jadi aku yang ke5 ..bertemankan tv 14 inches toshiba yang telah musnah dipanah petir , tv ni abah beli sebab nak tengok peristiwa memali , banyak memory negara dia paparkan . aku yang masih anak anak dan bertemankan buku mat science --ok percaya atau tak aku bukan anak2 yg dididik dengan boneka dan x faham macam mana adik kecil ku sekarang tak boleh hidup tanpa gadget , ye aku dibesarkan dengan budaya membaca dan masih ada hingga kini koleksi buku zaman kanak2 aku.

see aku dah membebel , cerita sebenar ialah pada 4th june itu aku kenal makna revolusi , cengkaman pemerintah mengikut konteks anak2 berusia 5 tahun , percaya atau tak pada masa itu footage tv menunjukkan bagaimana kereta kebal -tank melenyek student lebih dahsyat daripada gambar tahrir bridge waktu revolusi mesir baru2 ini.

kenapa puncak menggugat ini terjadi , kerana negara People Republic Of China ketika itu 100% komunis , 1)rakyat miskin makan biskut , pemerintah kata je komunis tapi makan sedap 2)pengguran pada puncak tertinggi 3)rasuah, maka bermulalah episode pelajar pelajar mereka melakukan demonstrasi yang bermula secara aman dan disudahi dengan kejadian gelekan kereta kebal ...ia mereka semua mati di Tiananmen itu ,,tapi saya tak pasti adakah pemerintah china ketika itu membuat dialog kepada pelajarnya jangan pegi demo , pegi belajar dahlah awak tu menghabiskan ptptn , nak politik lepas graduate ..yg tu saya tak pasti, tp kerana revolusi tiananmen pada 1989 kini China mula menjadi gergasi ekonomi rantau Asia , terima kasih kepada para pelajar ini.

revolusi tiananmen 1989

Puncak mengugat apabila kita sebagai marhaen mula kehilangan satu demi satu hak kelancaran hidup ,tetapi pemimpin bermewah , sekatan2 hak bersuara dan penipuan.Sama juga halnya dengan mesir yang pemimpin dia , sebelum pilihanraya jailkan dulu pemimpin pembangkang , dan percaya atau tak dulu mesir nak sebut Ikhwanul Muslimin macam kita sebut PAS mana boleh dekat open street , hang ckp hang masuk dalam ...tetapi revolusi 25 january 2011 berpaksikan domino street action yang bermula di Tunisia mengubah segalanya dan terkini parti ikhwanul muslimim yg bergabung membentuk parti al adalah alhurriya menang besar di dalam pilihanraya pasca husni mubarak ---> ok penggerak dia tetap anak muda

revolusi mesir january 2011

Juga di Indonesia , terkorbannya 5 pelajar universiti trisakti yg juga anak orang berada disebabkan sudah tidak mampu melihat rakyat membeli susu dengan harga rm57 setin , korupsi pak harto dan nepotisme dengan melantik cicik + pipet dalam kabinet menteri ---> rusuhan yang akhirnya indonesia kini lari daripada 32 tahun cengkaman akhbar dan berani menuju kedepan , sekarang indonesia tidak hairan kalau demo street open sebab mereka lebih terbuka dengan konsep demokrasi dan hak bersuara kalau dibandingkan dengan Malaysia.

reformasi 1998 -indonesia

Maka aku bertanya adakah Malaysia punya puncak menggugatnya sendiri? apakah baju ciptaan Mr Kapp dibumi kangaroo berharga rm300k belum cukup menjadi puncak penggugat? apakah NFC 250 juta belum cukup untuk kita menggugah sang penguasa ? atau malaysia sebab cukup makan + minum maka biarlah ia terjadi . Atau biarkan susuk tubuh adam adli menjadi puncak penggugat kebangkitan mahasiswa yang lain support diam dari belakang? tanya pada diri selama mana mau jadi sekam dari membakar atmosfera yang kotor ini

maaf gambar adam ini bukan gmbar tengah demo!

Jadi bilakah kita mampu berkata --TERIMA KASIH ANAK MUDA MALAYSIA, BILA???





4 comments:

Darus Interferon said...

sekarang katakan dengan kuat, terima kasih anak muda

~* chirpy_chummy *~ said...

WIN!

dah kita, di mana?

urmm..

p/s: weh, buang la word verification tu, malas btol aku nk buat if nk komen kt cni.haha

thaliana_damia said...

Cmna nak buang ? Tuan blog kadang bebal IT

~* chirpy_chummy *~ said...

ko p kat blogger page ko.

settings > comments > Show word verification for comments? (choose no)