Tuesday, August 25, 2009

tiada paksaan ...

sorry ..aku lama tak bukak blog ...sebab aku seorang tak reti bahagi masa plus idea menulis gler menjunam turun ,,,, tapi bile bukak blog aku tetiba terus aku laser beam cm alpha structure ....

aku tengok rancangan ni yang rasanya ulangan kali ke entah ... ada sorang artis bila ditanya nama tak pakai tudung walaupun dah jadi mak hajah dia jawab ...belum bersedia , (walaupun jawapan tu memang tak masuk akal , sebab nak tunggu beruban atau ur soul say goodbye from ur body ke baru niat nak pakai ) tapi jawapan kedua buat aku tak tahu nak bagi ekspresi mana satu ? jawapan dia ...kan dlm agama takde paksaan ....

Dey kakak, bukak skang al-Quran : "la ikrahafiddin" ...takde paksaan dlam beragama tu ...pastu baca sampai habis ...aku rasa kakak ni lebih kurang baya aku jadi for sure waktu PMR ngan SPM dia dah faham ayat albaqarah yang satu ni ....

Dimasudkan dengan takde paksaan tu kepada non muslim ..once we are muslim is a compulsory / mandatory to follow the rule /law yang terkandung dlm quran tu ...bukan jawab takde paksaan ..sah kakak ni baca ayat sekerat .... ustazah dia sure stress kalau nengok tv time tu ... ye lah , non muslim tu kan hidayahnya hanya dari Allah ...jadi memanglah kita tak paksa dia masuk Islam ... once Islam ikutlah ajaran Islam ... but kita yang sedia Islam ni nak jadi cm non muslim gak kenapa????


salam ramadhan buat sume ...sebelum jawab , teliti dulu betul tak apa nak cakap

8 comments:

Isma said...

''sah kakak ni baca ayat sekerat''

rasanya bukan baca sekerat, mungkin dengar-dengar dari 'ustaz atau ustazah' yang sekerat juga.

Pa'chik said...

dia baca quran ke tidak senarnya?
kalau baca... dia paham tidak tu...

tapi kan... dia tertinggal satu lagi alasan popular... tuhan tak tengok luaran... tengok ati... :P

satu lagi... belum sampai seru... kikiki...

Pa'chik said...

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
قُلْ إِنَّ هُدَى اللّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءهُم بَعْدَ الَّذِي جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللّهِ مِن وَلِيٍّ وَلاَ نَصِيرٍ

Maksudnya;

Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (ugama Islam itulah petunjuk yang benar”. Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu.

thaliana_damia said...

pakcik alasan popular yang menjerat diri namanya tu ..seru apa yang ditunggu tu pakchik

Pa'chik said...

sangkakala kot... :P

Darus Interferon said...

erm...dah lama kau tak meletup.

bukan kah hidayah itu milik Allah?

Nur said...

Salam dik,

kemana adik menghilang?

Ah, saya rindu tulisan kamu. Teruskan menulis...:D

Ann said...

kdg2 ade org nk amik ayat2 al-quran yg sesuai ngn dia jer, yg xsesuai tu..tolak ketepi..tu yg jd separuh2..